Ταυτότητα

Σημαντικός αριθμός ευρημάτων Αρχαίων Μουσικών Οργάνων (ΑΜΟ) φυλάσσονται διάσπαρτα σε μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ο οργανωμένος ήχος (μουσική και τραγούδι) υπήρξε ο κυριότερος παράγοντας στην συνδιαμόρφωση του αρχαιοελληνικού πνευματικού και καλλιτεχνικού προϊόντος σε σχέση με την εικόνα (κινούμενη ή ακίνητη) που ασφαλώς υπερισχύει σήμερα. Ωστόσο, η ηχητική αποτύπωση του οργανωμένου ήχου των ΑΜΟ υστερεί προκλητικά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έτσι ο επισκέπτης είναι αδύνατον να προσεγγίσει έστω και κατ’ ελάχιστο την ακουστική πληροφορία (τον ήχο) που απέδιδε κάθε συγκεκριμένο έκθεμα ΑΜΟ όταν βρισκόταν σε χρήση.

Στόχοι

Στόχοι του έργου ΜΝΗΣΙΑΣ είναι η μελέτη, ανάπτυξη και πιλοτική δοκιμασία με πραγματικούς χρήστες εύχρηστων, ευέλικτων και επεκτάσιμων εργαλείων και εφαρμογών πληροφορικής μέσω των οποίων:

  • το επιστημονικό προσωπικό των μουσείων θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί Ακουστικά Εικονικά Μουσικά Όργανα (ΑΕΜΟ) που θα παράγουν πιστά τον ήχο ενός συγκεκριμένου ευρήματος ΑΜΟ,
  • η εμπειρία του τοπικού ή διαδικτυακού επισκέπτη των μουσείων θα εμπλουτίζεται και θα επαυξάνεται με την ψηφιακή, πιστή ανασύνθεση του ήχου που παρήγαγε κάθε συγκεκριμένο τεκμήριο ή έκθεμα ΑΜΟ όταν βρισκόταν σε χρήση, μαζί με την τρισδιάστατη αναπαράστασή του, ενώ παράλληλα ο επισκέπτης σε πραγματικό χρόνο θα έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά και να παράγει τη δική του μουσική και
  • η καινοτόμος τεχνογνωσία που θα έχει παραχθεί από τους ερευνητικούς φορείς θα προωθηθεί προς τις επιχειρήσεις και θα συντελέσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, διευκολύνοντας την είσοδό τους σε νέες αγορές, με την επέκταση και επαναχρησιμοποίηση των παραπάνω τεχνολογιών και με τη διερεύνηση των αναγκών που θα επιτρέψει τη στοχευμένη διείσδυση και επικράτησή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου ΜΝΗΣΙΑΣ είναι τα εξής και περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες δράσεις:

  1. Συστηματική καταγραφή και ταξινόμηση όλων των ελληνικών ΑΜΟ που εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού.
  2. Ανάπτυξη καινοτόμων γενικευμένων μηχανισμών δημιουργίας ήχου για ΑΜΟ που θα βασίζονται στην προσέγγιση της “φυσικής μοντελοποίησης” του τρόπου παραγωγής και διάδοσης του ήχου
    τους, δηλαδή σε μαθηματικά μοντέλα που περιγράφουν την φυσική ακουστική της παραγωγής ήχου.
  3. Πιστή ανακατασκευή όλων των αερόφωνων και χορδόφωνων ΑΜΟ που εκτίθενται στα Μουσεία Πειραιά και Μεγάρων για χρήση τους στις δράσεις 5 & 9.
  4. Ανάπτυξη καινοτόμου εφαρμογής για την παραγωγή συγκεκριμένων αερόφωνων και χορδόφωνων ΑΕΜΟ από το επιστημονικό προσωπικό των μουσείων.
  5. Ανάπτυξη καινοτόμου μεθοδολογίας για τη διασφάλιση της ακρίβειας του παραγόμενου ηχητικού αποτελέσματος κατά την παραγωγή των ΑΕΜΟ.
  6. Παραγωγή ΑΕΜΟ μέσω της εφαρμογής της δράσης 2 για τα όλα τα αερόφωνα και χορδόφωνα εκθέματα των δύο μουσείων που συμμετέχουν στο έργο.
  7. Ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών εφαρμογών ξενάγησης που θα εκτελούνται τόσο εντός των μουσείων σε διαδραστικές οθόνες και φορητές συσκευές, όσο και διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας πλήρη Εικονικά Μουσικά Όργανα (ΕΜΟ).
  8. Μελέτη και εφαρμογή αρχών Καθολικής Σχεδίασης για πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στις εφαρμογές διαδικτυακής και ψηφιακής ξενάγησης των ΕΜΟ (δράσεις 7 & 9).
  9. Ανάπτυξη καινοτόμων μουσειο-παιδαγωγικών εκπαιδευτικών ψηφιακών εφαρμογών για τα ΑΜΟ.
  10. Δοκιμασίες αξιολόγησης και χρηστικότητας με επισκέπτες μουσείων για τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στις δράσεις 7 & 9.
  11. Εκπόνηση επιχειρηματικού και εμπορικού σχεδίου για κάθε καινοτόμα λύση-προϊόν του έργου ως προς τις δυνατότητες διείσδυσής στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω προσαρμογής τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα, π.χ. μουσικά όργανα άλλων χρονικών περιόδων (μεσαιωνικά, βυζαντινά, παραδοσιακά), γεωγραφικών περιοχών, ή/και άλλων πολιτισμικών, ανθρωπολογικών, μουσικολογικών παραμέτρων.
  12. Ευρεία και πολύπλευρη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων, ιστότοπου, έντυπου υλικού, ημερίδων και συμμετοχής σε διεθνή εμπορική έκθεση.

Ημερομηνία έναρξης: 25/07/2018
Ημερομηνία λήξης: 24/09/2022

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Κουρουπέτρογλου